Се огласија од Манчестер Сити: Разочарани сме, но не и изненадени

Манчестер Сити денеска дозна шокантни вести кои можат да влијаат во иднината на клубот. Имено, УЕФА донесе одлука да им врачи забрана за настап во натпреварувањата под нивна капа ов следните две години.

Така, Сити нема да има право за настап во Лигата на шампионите и Лига Европа, а по најновата информација од клубот веднаш излегоа со соопштение со кое потврдија дека правдата ќе ја бараат пред  Спортскиот Арбитражен суд.

„Манчестер Сити е разочаран, но не изненаден од денешното соопштение на Административната комора на УЕФА.

Клубот отсекогаш предвидуваше крајна потреба да се бара независно тело и процес за непристрасно разгледување на сеопфатното тело на непобитни записи за поддршка на нејзината позиција.

Во декември 2018 година, главниот иследник на УЕФА јавно го прегледуваше исходот и санкцијата што тој требаше да биде доставена во Манчестер Сити пред истрагата дури и да започне.

Последователниот недостаток и доследно протекување на процесот што го надгледуваше УЕФА, значеше дека има малку сомнеж во резултатот што ќе биде донесен. Клубот официјално се пожали до Дисциплинското тело на УЕФА, а жалба што беше потврдена со одлука на КАС.

Едноставно кажано, ова е случај инициран од УЕФА, кој го гони УЕФА и го суди УЕФА.

Кога штетниот процес сега е завршен, клубот ќе спроведе непристрасни пресуди што е можно побрзо и затоа, во прв степен, ќе започне постапка пред Арбитражниот суд “.