“Salary cap” за спас на фудбалот?

Веќе, многу светски фудбалски клубови се во неволја, а за некои, ситуацијата може да се влоши со текот на времето.

Глобалната пандемија на новиот коронавирус го стопираше фудбалот во повеќето земји, нема приходи за клубовите, а трошоците сè уште се таму.

Финансиските последици од коронавирусната криза ќе бидат екстремно тешки за многу спортски колективи, така што некои веруваат дека астрономските трансфери, од 100 милиони евра или повеќе, сега се нешто од минатото.

Некои национални фудбалски федерации, како Шпанија, веќе подготвија заеми за да ги спасат своите клубови, но јасно е дека ќе треба да се преземат дополнителни чекори за надминување на кризата.

Спортскиот маркетинг експерт Карлос Канто посочува дека, за да се бори против ефектите од евидентната криза, фудбалот треба да усвои модел на “salary cap” како во НБА и НФЛ.

Ограничувањето на буџетот на клубовите за платите на играчите е рецепт за да се избегне финансиски крах.

„Тоа би било нешто слично на она што веќе работи во американските лиги и не би се засновало само на процентот на приходот на клубот, туку на многу пософистицирани параметри“, рече Канто на официјалниот сајт на Светскиот фудбалски самит.

„На овој начин, договорите (со медиумите, спонзорите …) би можеле да се постигнат во поголеми размери“, продолжи Канто.

Споменатиот стручњак смета дека во светот на фудбалот по кризата поради пандемијата на коронавирусот, ќе има нови опции.

“Ќе видиме пораст на електронските верзии на традиционалните спортови, а границата што ги раздвојува ќе се разреди … Добриот пример е неодамнешниот “Лига Сантандер предизвик”или” Гран-при Виртуелна трка во Бахреин “. Тие беа добро гледани, при што професионалните спортисти учествуваат во двата настани”, истакнува тој. Канто, потоа додава:

„Публиката на еСпортовите ќе расте, но останува предизвикот да заработат пари од таа публика затоа што компаниите сепак треба да бидат целосно отворени… Според едно истражување, просечниот фан на еСпорт троши не повеќе од пет долари за една година, додека просечниот американски кошаркар или љубител на фудбалот чини од 160 до 260 долари годишно за да ги гледате натпреварите “.