Промени стигнуваат: Лига на шампиони каква што никој не сака

Фудбалската Лига на шампиони ќе претрпи големи големи од сезоната 2018/19.

Како што наведуваат влијателните спортски весници ширум Европа, екипите од четирите најсилни лиги (Англија, Италија, Германија, Шпанија), ќе имаат гарантирани 16 места во групната фаза од ова натпреварување.

Извршниот директор на Европската фудбалска федерација (УЕФА), оваа одлука ќе ја потврди на состанокот на крајот на август, па на малите тимови од 2018 година ќе биде им биде отежнат патот кон групната фаза од натпреварувањето.

Истотака, големите клубови сакаат специјални повици ако не успеат да се пласираат во ова натпреварување, потоа барање на натпревари за викенд, и сакаат ко-сопственост во натпреварувањето.

Ако УЕФА и ги прифати овие одлуки, малите клубови нема да имаат што да бараат, а по овој формат богатите клубови ќе бидат уште побогати.