Швајцарците отворија истрага против Џани Инфантино

Швајцарското обвинителство отвори официјална истрага проади криминалниработи на претседателот на ФИФА, Џани Инфантино.

Инфантино се товари за непознати криминални работи со швајцарскиот државен обвинител Михаел Лаубер против кој исто така е отворена истрага.

„Лаубер минатата недела поднесе оставка откако на суд е утвдено дека лажеше за средбата со Инфантино во моментот додека неговата канцеларија истражувала корупција во ФИФА. Лаубер и Инфантино одбија вмешаност во криминалните работи“ –тврди Ројтерс.

Џани Инфантино е на чело на ФИФА уште од 2015 година кога го замени дотогашниот претседател, Сеп Блатер.